13. F=M

Volonteri_7_5_2014_a

13. Festival jednakih mogućnosti

Tradicionalno se, u zadnjem tjednu svibnja svake godine, na glavnome zagrebačkome trgu održava Festival jednakih mogućnosti (F=M). Tako je bilo i ove godine, 27., 28. i 29.5.2014. godine. O čemu se točno radi? Festival jednakih mogućnosti (F=M) je tradicionalna međunarodna manifestacija urbane kulture čiji program izvode osobe s invaliditetom, zajedno s drugim glazbeno-scenskim i likovnim umjetnicima. Održava se na ulici gdje svaki prolaznik može pogledati program i uvjeriti se u njihova djela kojima, poput drugih umjetnika, postižu visoku umjetničku vrijednost i zadivljuju publiku. (http://www.dti.hr)

F=M dugogodišnje organizira predsjednik Društva tjelesnih invalida iz Zagreba – Milan Ožegović sa svojom desnom rukom Milicom Gregorić, želeći osvijestiti građane da osobe s invaliditetom jesu poput svih ostalih građana, i da trebaju imati jednaka prava i obaveze kao oni. Kako to čine? U tri dana uličnoga festivala svake godine nastupi oko 900 izvođača (hrvatskih i iz inozemstva), među njima oko 600 osoba s invaliditetom. Tko im pomaže? Oko 150 volontera s 15-ak sveučilišta u Zagrebu, koji prije samoga festivala prolaze obaveznu 12-satnu edukaciju o dužnostima, odgovornosti, komunikaciji s osobama s invaliditetom itd. Na F=M-u, pak, stječu konkretno iskustvo, prolaze prilagodbe na rad u velikome timu, uče biti autoritet ili surađivati s nekime tko je autoritet njima, obogaćuju se na području senzibiliteta i još pregršt toga.

Za svakoga će se posjetitelja naći nešto interesantno u tri dijela cjelokupnoga programa: zanimljivi, kreativni glazbeno-scenski nastupi estrade i udruga osoba s invaliditetom; likovni dio s nakitom, rezbarijama, slikama, interaktivnim programom (primjerice, možete naučiti pisati na stroju za Brailleovo pismo) itd.; edukacijsko-rekreacijski i sportski dio programa sa sjedećom odbojkom, košarkom u kolicima i bočanjem u kolicima uz mogućnost da građani sami iskuse korištenje kolica i prelaženje prepreka (igre mobilnosti) koje osobe s invaliditetom susreću svakodnevno.

volonteri

Međutim, ono što neće primijetiti svaki posjetitelj u prolazu međusoban je odnos volontera, i njihov divan odnos prema skupinama udruga osoba s invaliditeom koje su sastavni dio festivala. Oni neće osjetiti tu radost ponovnoga okupljanja svake godine (neki volonteri prisustvuju F=M-u već deset godina zaredom), neće znati kako te mlade zajedničke snage uživaju u radu s ovom socijalno-osjetljivom društvenom skupinom. Međutim, ako ih pitate kakav je osjećaj biti dio cijele priče, reći će kako si u ta tri dana napune baterije za cijelu godinu. To im je s vremenom potrebno za normalno duhovno funkcioniranje. Zašto je to tako? Odgovor nam je jezgrovito sročio predsjednik društva, Milan Ožegović, rekavši: “Ideja festivala vrlo je jednostavna, i zato je svaki pojedinac vrlo lako utka u srce. Nakon toga, može je iznijeti na svoj način, gradeći sebe kroz tu ideju.”

Naš odabranik ovogodišnjeg festivala bila je ustanova socijalne skrbi iz Vrlike – Centar za rehabilitaciju “Fra Ante Sekelez”, čija grupa nastupa već sedam godina zaredom, ali se odlično zabavlja i na štandu i u druženju s domaćinima. Jedna njihova članica poznata je je kao najbolja plesačica izvan bine i definitivno podiže veselje volontera na višu razinu, a voditeljice grupe iznimno su srdačne i F=M ih uvijek rado dočeka. Više o samoj ustanovi pročitajte na http://www.rehabilitacija-vrlika.hr, a sljedeće godine krajem svibnja svakako posjetite 14. F=M i budite dio ovoga prekrasnoga humanoga duha.